Artnit

Ponedeljak, 01 Oktobar 2018 10:36

Čajld Hasam - Prozor sa zlatnom ribicom Istaknut

Američki impresionistički slikar Čajld Hasam je bio poznat po svojim urbanim i priobalnim scenama. Kada se vratio u Njujork iz Pariza gde je studirao crtanje i slikanje Čajld Hasam je započeo niz slika "prozora" koje je nastavio sve do 1920-ih godina, obično sa kontemplativnim ženskim modelom u cvetnom kimonu pred zaklonjenim ili otvorenim prozorom sa prozirnim svetlom, kao što je to na slici Prozor sa zlatnom ribicom iz 1916. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Kirijer u Mančesteru.

Slika Prozor sa zlatnom ribicom prikazuje ženu koja stoji pored posude sa zlatnim ribicama na stolu i ispred otvorenog prozora. Ružičaste zavese uokviruju ramove prozora koji pružaju pogled na jako osvetljen vrt. Senke iza drveća u vrtu su zelene boje kao travnjak kroz koji izviruju mali šareni cvetovi. Nameštaj u enterijeru je braon boje, a posebno ga ističe narandžasta boja zlatnih ribica.

Spretni potezi četkice Čajlda Hasama na slici Prozor sa zlatnom ribicom ne prikrivaju ukrštanje kompozicije. Figura žene je u središtu slike, a stolice su postavljene na oba kraja tako da dopunjuju krilne prozore.

Pročitano 2268 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 28 April 2021 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Čajld Hasam - Prozor sa zlatnom ribicom