Artnit

Petak, 19 April 2013 21:19

Pol Gogen - Razbibriga Istaknut

Francuski slikar Pol Gogen je inspiraciju za svoje slike našao u svakodnevnom životu na Tahitiju, kao i iz religiozne tradicije i tradicionalnih priča Tahićana. Slika Arearea na tahićanskom jeziku, što znači razbibriga, sjedinjuje san i stvarnost, i Pol Gogen ju je smatrao svojim najboljim radom sa Tahitija. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U potrazi za novim motivima i podnebljima u aprilu 1891. godine Pol Gogen odlazi na daleka tahićanska ostrva u Pacifiku. Tamo je osetio veliko stvaralačko zadovoljstvo. Pod večito vedrim polinezijskim nebom slikao je jarkim bojama čudesne, egzotične pejzaže, i vitka, crnpurasta tela Tahićanki i Tahićana. Nekoliko slika iz ovog perioda, kome pripada i slika Razbibriga izložene su u Parizu 1893. godine. Gogen je želeo da prikaže lepote svog egzotičnog putovanja. Međutim, ova izložba nije naišla na dobar prijem. Slika Razbibriga iritirala je mnoge njegove prijatelje, a crveni pas na slici je izazvao mnogo sarkastične komentare. Ipak, Gogen je ovu sliku smatrao jednom od svojih najboljih slika. On je otišao tako daleko da ju je otkupio za sebe, pre nego što je otišao iz Evrope zauvek, 1895. godine.

Slika Razbibriga prikazuje scenu iz svakodnevnog života na Tahitiju. U centru slike su dve polinezijske devojke, dugih crnih kosa i puti boje ambre. Jedna od njih svira flautu. Gogen se u slikanju dve devojke inspiriše figurama reljefa najvećeg budističkog hrama na svetu, Borobudara na Javi. U daljini, iza njih, tri žene se u ritualnom plesu klanjaju džinovskom idolu. Gogen je na slici povećao malu statuu Maori do veličine velikog Bude. Drvo se proteže na slici, a u prvom planu je naslikan crveni pas.

Boje su nanete na platno nenaglašenim potezima i podeljene su po zonama. Tako je nastala kompozicija od obojenih oblika. Osvetljenost i intenzitet boja definiše planove ambijenta. Nebo je nestalo. Svi objekti: zelenilo, cveće i životinje, deo su tog mozaika oblika.

Cela kompozicija slike odaje utisak vesele opuštenosti. Svi elementi na slici stvaraju očaravajući svet pun i harmonije i melanholije, u kome čovek živi pod zaštitom bogova, u raskošnom prirodnom okruženju. Smirujuća zelena boja, blago zavojite linije oblika i pogled devojke privlače i vezuju pažnju posmatrača. Zvuk flaute, koji možemo samo da zamislimo, kao da dominira atmosferom slike. Čini se da je u usporenom ritmu primitivnog života na ostrvu Gogen pronašao unutrašnji mir o kojem je sanjao.

Pol Gogen je na slici Razbibriga, prikazujući scenu sa Tahitija proširio evropsku tradiciju romantičarskog pastoralnog slikarstva. Ova slika i danas očarava svojom čudesnom lepotom i prenosi posmatrača u svet u kome se živi potpunim životom, daleko od civilizacije.

Pročitano 2710 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 April 2019 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Gogen - Razbibriga