Artnit

Četvrtak, 02 Avgust 2018 10:20

Natalija Gončarova - Autoportret sa narandžastim ljiljanima Istaknut

Ruska slikarka Natalija Gončarova je naslikala Autoportret sa narandžastim ljiljanima 1907. godine u svom moskovskom ateljeu. Na ovoj slici trijumfuju elementi boja nad elementima materije, koji se suočavaju sa još energičnijim ekspresivnim slikanjem u prvom planu. Izgled jednostavnosti, cveća u ruci i ateljejska pozadina pružaju mali uvid u život slikarke i njene ljubavi prema prirodi. Danas se slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Natalija Gončarova je naslikala sebe kao veliku figuru, na kojoj ne postoji "suptilnost nežnih zglobova", naprotiv ona drži u snažnoj ruci ogromne sjajne narandžaste ljiljane. Figura je izražena nagnutim linijama, elegantnim karakteristikama i osetljivim krivinama koje ističu otvorenost slikarke. Osmeh, pametan, donekle sarkastičan i ironičan pogled stvaraju osećaj nežnosti i otvorenosti slikarke. Na njenoj snežnobeloj bluzi sa plavim i ružičastim refleksima, uokvirenoj plavom konturom nalaze se narandžasti ljiljani koji izbijaju poput plamena.

Autoportret sa narandžastim ljiljanima je primer ranog rada Natalije Gončarove koji odražava uticaj Pola Gogena, Vinsenta van Goga i Anrija Matisa. Plahoviti potezi četkice vatrenih boja ukazuju na slikarski manir začetnika kolornog ekspresionizma Vinsenta van Goga, a stolica i slike u pozadini podsećaju na Van Gogovu sliku Spavaća soba u Arlu, dok se bujni potezi četkice dublje povezuju sa holandskim slikarstvom. Izražena kontura izgleda da je povezana sa Polom Gogenom, a njena proizvoljna treperava boja sa Anrijem Matisom.

Pročitano 2313 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Natalija Gončarova - Autoportret sa narandžastim ljiljanima