Artnit

Ponedeljak, 30 Juli 2018 10:26

Šarl Fransoa Dobinji - Berba grožđa u Burgundiji Istaknut

Šarl Fransoa Dobinji je bio poznat pejzažni slikar od 1844. godine. Slika Berba grožđa u Burgundiji koju je naslikao 1863. godine nije imala temu koja je uznemirila ljude, ali verovatno je energičan način na koji je naslikana, izazvao različite kritike tokom Pariskog salona iste godine. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Francuski likovni kritičar Žil Antoan Kastanjari, koji je bio teoretičar naturalističkog slikarstva, napisao je dug članak o slici Berba grožđa u Burgundiji i zaključio: "Ova Berba grožđa, sa svojom širokom kompozicijom i moćnim bojama, je Dobinjijevo remek-delo. Takva istinska impresija! Takav osećaj za francusko selo!" Francuski istoričar umetnosti i slikar Serž Lemoan se međutim zapitao da li ova skica stvarno predstavlja berbu, jer izgleda da vinove loze nema ovde i rekao da više voli prikupljanje jabuka, što je bila česta tema umetnika tokom njihovih boravaka u Normandiji.

Šarl Fransoa Dobinji na slici Berba grožđa u Burgundiji predstavlja trenutak u toku dana kada berači grožđa rade u vinogradu kroz sve različite faze berbe grožđa. Nekoliko žena stavlja grožđe u korpe, koje se zatim presipa u korpe koje odnose muškarci i presipaju u zaprežna kola. Skoro polovinu slike zauzima sivo nebo sa paperjastim oblacima. U zelenom pezjažu koji se nadovezuje na vinograd ističe se malo tanko drvo, a blizu vinograda krave koje mirno leže. Ručak, krčag i korpa su prekriveni tkaninom u prvom planu slike, spremni za sledeći kratki odmor berača grožđa.

Pročitano 2442 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Šarl Fransoa Dobinji - Berba grožđa u Burgundiji