Artnit

Četvrtak, 19 Juli 2018 11:21

Laura Najt - Autoportret sa modelom Istaknut

Laura Najt je bila engleska slikarka u figurativnoj, realističkoj tradiciji koja je prihvatila engleski impresionizam. U svojoj dugoj umetničkoj karijeri ona je bila jedna od najuspešnijih i najpopularnijih slikarki u Velikoj Britaniji. Njene slike odražavaju posvećenost prikazivanju savremenog života i fascinaciju ljudskom figurom, kao što je vidljivo na slici Autoportret sa modelom iz 1913. godine, poznatoj i po nazivu Autoportret sa aktom. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu.

Sliku Autoportret sa modelom Laura Najt je naslikala kada je imala 36 godina. Tema je kontraverzna, a model je njena prijateljica i koleginica engleska juvelirka, grnčarka, dizajnerka i slikarka Ela Naper. Ova slika je složena, sa formalnom kompozicijom postavljenom u ateljeu, a korišćenjem ogledala Laura Najt je naslikala Elu Naper.

Slika Autoportret sa modelom u jednom delu prikazuje umetnicu u njenom ateljeu, koja slika nagi ženski model, a u drugom delu sam model pozira za sliku. Umetnica je u potpunosti obučena u grimizni pleteni kardigan i sivu suknju, a na glavi nosi crni šešir ukrašen grimiznom trakom ispod koga se nazire malo kose. Njeno lice koje gleda iza profila okrenuto je prema modelu, u ruci drži četkicu, a iza nje, s leve strane je slika na kojoj radi. Model Laure Najt se izdvaja nasuprot narandžastoj pozadini i zidu ateljea. Ona stoji naga okrenuta leđima posmatraču, u kontrapostu na podignutoj platformi sa prugastim tepihom, a ruke su joj podignute i savijene iza glave.

Pročitano 1993 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 15 Oktobar 2020 11:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Laura Najt - Autoportret sa modelom