Artnit

Utorak, 26 Juni 2018 10:51

Lavinija Fontana - Autoportret za klavikordom sa služavkom Istaknut

Italijanska slikarka Lavinija Fontana je bila prva žena umetnica koja je slikala ženske aktove, a verovatno i prva žena koja je koristila žive ženske modele. Njena slika Autoportret za klavikordom sa služavkom, poznata i kao Autoportret za klavikordom iz oko 1577. godine predstavlja balans između predstavljanja Lavinije kao uvažene dame i umetnice. Ovo prikazivanje dve koegzistirajuće uloge bilo je uobičajeno za umetnike iz XVI veka. Slika se danas nalazi u Akademiji Di San Luka u Rimu.

Slika Autoportret za klavikordom sa služavkom je lepa studijska kopija najstarijeg poznatog autoportreta Lavinije Fontane naslikanog 1575. godine. Naslikana je kao bračni portret za njenog budućeg supruga i njegovu porodicu.

Na slici Autoportret za klavikordom sa služavkom Lavinija Fontana prikazuje sebe u raskošnoj crvenoj haljini sa belom kragnom i crvenom ogrlicom u ateljeu kako svira klavikord, dok joj služavka pridržava partituru. U pozadini se nalazi njen štafelaj. Latinski natpis u gornjem levom delu slike upućuje na njen devičanski status, ključni faktor bračnih ugovora u to vreme, a crvena boja haljine ukazuje na brak, jer je crvena bila tradicionalna boja za venčanice u Bolonji, gde je živela Lavinija.

Pročitano 2169 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Decembar 2018 11:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Lavinija Fontana - Autoportret za klavikordom sa služavkom