Artnit

Četvrtak, 17 Maj 2018 10:34

Gustav Kajbot - Jedrilice u Aržanteju Istaknut

Gustav Kajbot je bio strastven jedriličar. Od 1879. godine on je učestvovao u regatama na Seni i privukao pažnju na svoje luksuzne i inovativne čamce. Zbog toga je prirodno počeo da slika čamce i jedrilice. Kada je 1888. godine izložio slike sa temom pogleda na čamce na Seni, Kajbot je izgledao staromodno ili je svakako zaostajao iza vremena. Ali, činjenica je da su neke od ovih slika, kao što je Jedrilice u Aržanteju koju je naslikao oko 1888. godine, bile vrlo uspešne u balansu kompozicije i kvalitetu svetlosti koje izazivaju. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Godine 1881. Gustav Kajbot je kupio kuću u Petit-Gennevilliersu, preko Sene u Aržanteju, gde se nalazio elegantan jahta klub, Cercle de la Voile de Paris, a ubrzo nakon toga ova kuća je postala njegova glavna rezidencija. Na njegov pogled na jedrilice uticao je i Klod Mone koji se preselio u Aržantej 1871. godine, a jedrilice na Seni su bile jedan od njegovih omiljenih motiva na slikama.

Na slici Jedrilice u Aržanteju je prikazana flotila jedrilica, koja se nalazila nizvodno od starog drvenog mosta u Aržanteju. Iza lukova mogu se sagledati nosači železničkog mosta i brda Sannois i Orgemont. Slika brzo prikazuje izvrsne refleksije reke, a ipak je dobro struktuirana pomoću jakih, horizontalnih i vertikalnih linija mosta i jarbola, kojima se odmah suprotstavljaju suptilne kose linije plovećih pristaništa i jedara koji daju ritam kompoziciji. Slikovna površina je stvorena širokim, blisko suprotstavljenim potezima četkice, veoma različitim od efekata Kloda Monea i Pjera Ogista Renoara.

Pročitano 1984 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Gustav Kajbot - Jedrilice u Aržanteju