Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 24 April 2018 10:50

Ferdinand Hodler - San pastira Istaknut

Snažna i evokativna slika San pastira, koju je švajcarski slikar Ferdinand Hodler naslikao oko 1896. godine bila je jedna od ambicioznih simbolističkih kompozicija koje su mu donele slavu u Evropi. Hodlerova sugestivna vizija nagih žena na ovoj slici možda je bila odgovor zvaničnicima koji su se usprotivili izlaganju njegove slike Noć, nalazeći da su polunage, muške i ženske figure preterano erotske. Slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Slika San pastira prikazuje mladića koji sedi u stenovitom pejzažu i sanja osam nagih žena koje plešu na nebu. Mladić drži dug štap u jednoj ruci, a drugu ruku je stavio ispred lica, stvarajući delimičnu barijeru između njega i posmatrača.

Na slici San pastira žene su uključene samo kao objekat vizije, prizor. Na taj način pozicionirajući žene, Ferdinand Hodler obrađuje dugu tradiciju ženskih aktova povezanih sa legendama u evropskom slikarstvu. On je naslikao širokim, zamućenim potezima četkice ženske forme koje su očigledno bile privlačne zapadnom posmatraču. Sve one imaju tanak struk, duge udove, dugu kosu. Većina žena se okreće od posmatrača. Čak i žena sa licem usmerenim prema posmatraču jasno pokazuje nagibom glave i pretpostavljenim pravcem njenog pogleda, da je ona apsorbovana od strane onih žena oko nje, ne razmišlja o posmatraču ili mladiću.

Pročitano 1920 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci