Artnit

Petak, 13 April 2018 10:51

Anri Ruso - Tropska šuma sa majmunima Istaknut

Iako je slikao egzotične lokalitete, Anri Ruso nikada nije napustio Francusku. Džungle na njegovim slikama su snovi gradskog stanovnika, stvoreni od poseta Botaničkoj bašti i Zoološkom vrtu u Parizu i kolonijalnim izložbama. U poslednjih nekoliko meseci pre smrti, 1910. godine Ruso je naslikao sliku Tropska šuma sa majmunima, poznatu i po nazivu Tropska šuma sa majmunima i zmijom koja prikazuje jedan od njegovih potpisa egzotičnih pejzaža, bujnost, egzotiku i nevinost. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Na slici Tropska šuma sa majmunima bujne biljke koje izgledaju kao džungla okružuju egzotične životinje. Da bi stvorio svoju džunglu Anri Ruso je uzimao primerke iz Botaničke bašte kao polaznu tačku, znatno ih uvećavajući i menjajući. Drveća na slici su na primer uvećane paprati. Žuto-narandžasti lotosi rastu visoko iznad vode, a u stvarnosti plutaju na površini.

Majmuni na slici Tropska šuma sa majmunima naseljavaju različite delove Azije i Afrike i mogu se videti samo u knjizi, Zoološkom vrtu ili umetničkoj imaginaciji. Braon makaki majmun sedi na steni u potoku sa zelenim bambusom kao motkom pod nogama. Sa desne strane niz cvetova lotosa vodi do dva narandžasta gibon majmuna koji se ljuljaju kroz drveće. Crno-beli langur majmun sedi na ogranku, češe glavu i kao da peca sa motkom. Još jedan crni majmun neodređene vrste sedi na ogranku i gleda na ogromnu zmiju među lotosima, koja možda predstavlja opasnost za majmune.

Na slici Tropska šuma sa majmunima je vidljiv jedan od najupečatljivijih aspekata stila Anrija Rusoa, izravnavanje njegovih tema. Tako i ovoj slici nedostaje čvrstina i ona kao da predstavlja pozorišni dekor, gigantski listovi i latice cvetova minimalno su obrađeni tako da stvaraju efekat preklapanja formi. Rusoovi majmuni izgledaju podmlađeno bezizraznim tretmanom koji se identifikuje više kao oblik, nego kao taktilni oblik. Majmuni na slici su takođe mešavina realnosti i imaginacije.

Pročitano 2314 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 20 Septembar 2019 10:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Anri Ruso - Tropska šuma sa majmunima