Artnit

Četvrtak, 12 April 2018 10:28

Dante Gabrijel Rozeti - Dama Lilit Istaknut

Slike engleskog slikara i pesnika Dantea Gabrijela Rozetija su često ispunjene misticizmom njegovih soneta. Sliku Dama Lilit koju je naslikao 1867. godine zasnovao je na sonetu Lepota tela iz zbirke soneta koju je nazvao Kuća života i smatrao za svoje najbolje delo. Ova slika je i jedna iz Rozetijeve serije "ogledala slika" i na njoj je prikazana Fani Kornfort, riđokosa lepotica i jedna od njegovih glavnih muza. Danas se slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Dama Lilit Dante Gabrijel Rozeti predstavlja legendarnu fatalnu ženu Lilit, koja je prema drevnom judejskom mitu "prva Adamova žena" i povezana je sa zavođenjem ljudi i ubistvom dece kao lepoticu XIX veka, koja bi trebalo da bude "moderna Lilit", a ne mitološka figura. Ona je prikazana kao "moćna i zla misterija" i kao "ikona, žena u obliku Amazonke sa dugom kosom.

U središtu slike Dama Lilit je žena koja sedi u senzualnom okruženju i češlja svoju dugu, valovitu riđu kosu. Njena bela, prozračna, nabrana haljina jedva pokriva otvoren ženski oblik, otkrivajući bleda ramena, ključnu kost i grudi. Dok češlja kosu, ona razmišlja o sopstvenom odrazu u malom ručnom ogledalu. Drugo ogledalo u gornjem levom uglu odslikava sveće u prostoriji i drvo u spoljašnjoj vrtnoj sceni, dodavajući i dvosmislenost i misteriju okruženja. Cveće u blizini žene simboliše različite vrste ljubavi. Iza nje su bele ruže koje uokviruju njeno zavodljivo lice i mogu ukazivati na hladnu, senzualnu ljubav. Crveni mak u donjem desnom uglu slike može ukazivati na spavanje i zaboravljanje, a mali ružičasti cvetovi biljke žavornjak u blizini ogledala, mogu ukazivati na neiskrenost.

Pročitano 1678 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 28 Decembar 2019 11:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dante Gabrijel Rozeti - Dama Lilit