Artnit

Nedelja, 08 April 2018 10:35

Andrea Mantenja - Vaskrsenje Istaknut

Italijanski renesansni slikar Andrea Mantenja kao i drugi umetnici tog doba je eksperimentisao sa perspektivom, kako bi se stvorio osećaj veće monumentalnosti. Njegovi metalik pejzaži i donekle kamenite figure ukazuju na fundamentalno skulpturalni pristup slikanju. Na slici Vaskrsenje iz 1457-1459. godine on iskazuje duboko osećanje za prirodu, a u prikazivanju nekih likova vidljiv je uticaj Đovanija Belinija, italijanskog slikara rane renesanse. Slika se danas nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Turu.

Slika Vaskrsenje urađena je temperom na drvetu. Andrea Mantenja prikazuje vaskrsenje Isusa Hrista na osnovu iskaza iz Biblije da su se stražari zaduženi za čuvanje groba uplašili.

Na slici Vaskrsenje prikazan je u središtu ozaren Isus Hrist koji je izašao iz groba na velikoj steni u pećini. On je uzdignut, stoji na sarkofagu okružen anđelima, a u levoj ruci drži zastavu krstaša. Grob se nalazi u pećini i vojnici čuvaju stražu oko njega, a izlazak Isusa je u njima probudio nemir i strah koji je vidljiv na njihovim licima.

Pročitano 2489 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Decembar 2019 12:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Andrea Mantenja - Vaskrsenje