Artnit

Utorak, 03 April 2018 10:57

Žan Ogist Dominik Engr - Proleće Istaknut

Sliku Proleće poznatu i po nazivu Izvor Žan Ogist Dominik Engr je počeo u Firenci oko 1820. godine, ali nije završena sve do 1856. godine u Parizu. Na slici je posebno upečatljiv uticaj tehnike svojstvene skulpturi na tretmanu nimfe. Likovni kritičari tog vremena pitali su se zašto je Engr želeo da stvori figuru idealne lepote i sa udelom realizma. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Proleće je prikazan akt koji stoji uspravno između otvora u stenama i drži u rukama krčag iz kojeg teče voda. Ova naga figura nimfe ubačena je u vertikalni format, gde stoji između dva cveta, dok je uokviruje bršljan. Voda koju ona sipa, izdvaja je od posmatrača, pošto izvor označava granice od kojih je prelaz simbolički značajan.

Potezi četkice na slici Proleće su manje sjajni, više baršunasti, a na krivinama tela kao da sugerišu teksturu kože i daju iluziju mesa. Izduženo telo kao da je izgovor za igru krivih linija, tretman modelovanja donosi izuzetno pojednostavljenje, a nedostatak dubine naglašava prisustvo siluete. Iako je Žan Ogist Dominik Engr ostao veran klasičnoj tehnici Žaka Luja Davida u svom naglasku na liniji i crtežu, on je izašao izvan ovog okvira, a njegov inovativni stil otvorio je put umetnicima kao što su Edgar Dega i Pablo Pikaso.

Na slici Proleće nimfa proleća izgleda više kao prava osoba okružena velikim biljkama i vodenim cvećem. Francuski pisac Teofil Gotje je opisao ovu sintezu stvarnog i idealnog: "Nikada nije postojalo sveže meso, tako puno života i svetlosti, ponuđeno našim očima u svojoj skromnoj nagosti. Ideal je ovaj put postao varka (trompe-l'oeil)".

Pročitano 2549 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Ogist Dominik Engr - Proleće