Artnit

Sreda, 28 Mart 2018 10:37

Džon Vilijam Nort - Proleće Istaknut

Džon Vilijam Nort je bio britanski slikar pejzaža i ilustrator, istaknuti član grupe umetnika poznatih kao idiličari zbog osetljivih i eteričnih kvaliteta njihovih pejzaža. Termin "idilično" može da bude bolje primenjen na njegove ranije crne i bele pejzaže, koji su bili podstaknuti potrebom da se ilustruje određeni literarni narativ. Njegove kasnije slike, akvareli međutim pokušavali su da izazovu osećaj duhovne komunikacije sa prirodom. Slika sa ovom temom Proleće, koju je naslikao oko 1888-1890. godine danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Proleće Džon Vilijam Nort predstavlja izuzetno izbalansiranu kompoziciju: zamišljena mlada žena stoji u zelenom pejzažu u kojem samo drveće, zapleteno bledim cvetovima prožima tišinu. Delikatna detaljna vegetacija u kontrastu je sa maglovitim nejasnim, manje definisanim, udaljenim putevima. Ispred žene i u pozadini na travi leže ovce.

Precizno, odvojenim dodirima akvarelom i gvašem Džon Vilijam Nort naglašava površinu slike Proleće, stvarajući svetlucavi efekat koji pojačava poetsko raspoloženje. On je kasnije napisao u knjizi Teorija umetnosti da je nastojao da predstavi "bezbrojne bajke koje se govore na drveću i brdima i potocima i nebu".

Pročitano 2299 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 01 Maj 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Vilijam Nort - Proleće