Artnit

Sreda, 07 Februar 2018 11:31

Ticijan Večeli - Pastoralni koncert Istaknut

Slika Pastoralni koncert iz oko 1509. godine je dugo priznavana kao remek-delo u venecijanskom renesansnom slikarstvu. Ona je takođe izazvala veliku raspravu kako o njenom autorstvu, tako i o njenoj temi. Često se pripisivala Đorđoneu, a danas većina naučnika daje prednost Ticijanu Večeliju. Ova fluktuacija atribucije nije iznenađujuća s obzirom na Đorđoneov uticaj na mladog Ticijana i sličnost sa njim u vidu teme i načina obrade pejzaža. Ali, slika poseduje kvalitet koji je Đorđoneu bio sasvim stran, naime ona je ispunjena unutrašnjom senzualnom energijom, karakterističnom za Ticijana. Ova slika se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Na slici Pastoralni koncert ostvareno je savršeno jedinstvo između figure i pejzaža, nostalgične i pastoralne atmosfere. Na senovitim padinama sa pogledom na sunčanu klisuru i daleke planine sedi otmeno obučen mladić sa dugim, tamnim loknama, u crveno-crnoj odeći sa punim rukavima i čarapama u boji. Dok svira lautu, on se pažljivo okreće prema svom drugu, mladiću sa "neposlušnom" kosom i bosim nogama, u odeći od jednostavne grube, smeđe tkanine, koji gleda dole, slušajući muziku koja je u vazduhu između njih. Dva mladića su centar kompozicije, bez obzira na sve oko njih. U blizini njih sedi naga žena koja drži drvenu flautu, a leđa su joj okrenuta prema posmatraču. Na krajnjoj levoj strani nalazi se još jedna naga žena, koja se okreće od grupe u elegantnom kontrapostu, dok se priprema da toči vodu iz bunara. Svetle, impasto bele boje opisuju i mali vodopad koji je stvorio ovaj tok vode i refleksije na njenom staklenom bokalu. Pozadina ima lepa, plišana, zelena stabla drveća sa pastirom.

Pastoralni koncert se danas smatra slikom Ticijanove mladosti. Ova misteriozna slika, po mišljenju nekih likovnih kritičara predstavlja alegoriju poezije, čiji su simboli flauta i voda za sipanje, koji se dele između dve nage žene na čijm nogama su pale samo draperije. Drugi likovni kritičari misle da slika predstavlja fantastičnu scenu sa muškarcima koji sanjaju o nagim ženama.

Pročitano 2060 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Decembar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ticijan Večeli - Pastoralni koncert