Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 04 Februar 2018 11:34

Tapiserija sa zmajevima i cvećem Istaknut

Zmaj je mitološki simbol kineske nacije i države, označava sreću, besmrtnost, rađanje, plodnost, energiju, zdravlje i uspeh. Zmajevi su se prikazivali sa cvećem na tapiserijama iz doba dinastije Tang. Svilena tapiserija sa ovim motivom potiče iz XI-XII veka iz istočnocentralne Kine i danas se nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Tapiserija sa zmajevima i cvećem je dimenzija 53,3 x 33 santimetara. Forma zmaja, sa svojom dugom njuškom i repom zakačenim iza noge, predstavlja konvenciju dinastije Tang koja je preživela u centralnoj Aziji sve dok nije došla dinastija Jan 1271. godine. Prikazani su zmajevi među cvetovima i listovima. U središtu tapiserije je zlatni zmaj sa pet kandži, čija otvorena usta se kreću prema gorućoj lopti u gornjem levom uglu. Listovi i cveće četiri godišnja doba popunjavaju kompoziciju i urađeni su na prirodan način.

Tehnika tapiserije je prilično vešta. Iako su zlatne niti u velikoj meri dezintegrisane na Tapiseriji sa zmajevima i cvećem, ona i dalje zadržava veliki deo svog izvornog bogatstva. Zmajevi su urađeni sa finim zlatnim nitima, dok su samo linije i cveće bili urađeni grubim zlatnim nitima. Postavljanje zmajeva na cveće je najverovatnije pronalazak iz centralne Azije. Briljantne boje i vitalnost zmajeva takođe su karakteristične za tapiserije u regionu, koje su verovatno stvorili Ujguri, turkijski narod poznat po svojoj lepoj tkanoj odeći.

Dinastija Jan je postavila ograničenja na boje i dizajn civilne i vojne odeće. Određene boje i dizajn, kao što su zmajevi sa pet kandži među cvetovima, zabranjeni su svima, osim rođenom Mongolu. Nikom osim članova carske porodice nije bilo dozvoljeno da nosi odeću sa dizajnom zmajeva sa pet kandži.

Pročitano 2663 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Decembar 2019 11:49
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci