Artnit

Petak, 26 Januar 2018 11:43

Vilhelm Hamerši - Odmor Istaknut

Danski slikar Vilhelm Hamerši je najpoznatiji po poetskim, skromnim portretima i enterijerima. Minimalistički intimizam njegovih enterijera i uznemirujuća atmosfera proizlazi iz njegovog očigledno rigoroznog pristupa. Hamerši je slikao pozadinski portret, za razliku od postojećih portreta sa punim licima. Kada slika ljude, mahom su to žene, okrenute od pasmatrača, nepomične i ćutljive, tajanstvene i odsutne. Slika sa ovom temom Odmor, koju je naslikao 1905. godine danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Odmor prikazana je žena koja sedi na stolici, blizu posmatrača, u skoro praznoj sobi. Ona je naslikana s leđa, bez ikakvih naznaka karakteristika i izraza lica. Njena figura je brušena u prefinjenom nizu sivih i braon boja. Svetlost pada lagano u sobu od vrata ili visokog prozora levo, iza nje i dodiruje zid.

Kompozicija slike Odmor je serija pravih uglova. Linije stolice, zidne lajsne i sto za posuđe dele ovu eulogiju odsustva na kvadrate sa nekom vrstom protestantske rigoroznosti. Takvu oštru geometriju osporavaju krivine ženskog vrata, glava i odeća, skupljeno jelo u posudi u obliku cveta i rezbarena stolica.

Paleta slike Odmor je svedena na sivu, belu, crnu i braon boju koje malo ističu tamnocrveni stolnjak i bledi tonovi kože žene. Međutim, Vilhelm Hamerši kao da se igra sa percepcijama posmatrača tvrdog i mekog, stvarnog i zamišljenog. Tvrdi porcelan se materijalizira u beloj boji, dok je beli gips ili drvena ploča stola za posuđe manje definisana, a nematerijalno svetlo osvetljavava obojen zid. Ženska crna suknja nestaje dok svetlost igra preko sive bluze. Jedino kretanje na slici je na bluzi, gde nabori na rukavima i prsluku i blago zakrivljeno zatvaranje na vrhu nežno apliciraju površinu.

Slika Odmor zrači intimnošću i misterijom. Pretpostavlja se da je model na slici žena Vilhelma Hameršija Ida, njegov omiljeni model. Čini se da ne postoji znak za klasu, jer bluza može biti od baršuna ili pamuka, a možda i njegova služavka.

Pročitano 2662 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 21 Decembar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vilhelm Hamerši - Odmor