Artnit

Ponedeljak, 08 Januar 2018 11:58

Hans Memling - Portret mladića Istaknut

Nemački slikar Hans Memling se preselio u Flandriju i slikao u tradiciji ranog holandskog slikarstva. Bio je jedan od najtraženijih holandskih slikara portreta svog vremena. Poznata je njegova slika Portret mladića iz oko 1472-1475. godine, na kojoj stil i kompozicija pokazuju jedinstvenu sintezu uticaja Jan van Ajka, kao i Rohira van der Vejdena. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Portret mladića prikazan je anonimni mladić koji izgleda zadovoljan samim sobom. Mladić je verovatno bio jedan od mnogih firentinskih posetilaca ili stanovnika Briža, od kojih je nekoliko naručilo portrete od Hansa Memlinga.

Na slici Portret mladića panoramski pogled pojačava kontrast između blizine i daljine, stvarajući snažnu prostornu sugestiju. Mladić sedi ispred širokog, proširenog pejzaža, gde je vidljivo zeleno drveće, put i brda u daljini. Mladić ima modernu frizuru toga doba, a na njegovom licu su istaknute crne oči koje se usmerene na daljinu. Krznena i sjajna tamnocrvena somotska odeća, kao i zlatan prsten na ruci ukazuju da verovatno pripada višem sloju u društvu. Precizna pažnja Hansa Memlinga na detalje je prepoznatljiva u izuzetnom naturalizmu fizionomije modela i teksture somota i krzna na tunici mladića.

Pročitano 1933 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 11 Decembar 2019 11:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Hans Memling - Portret mladića