Artnit

Nedelja, 31 Decembar 2017 11:35

Aleksandar Kabanel - Rađanje Venere Istaknut

Čuvena epizoda iz klasične mitologije kada je Venera rođena od morske pene koja ju je nosila ka kopnu bila je veoma popularna u XIX veku i omogućila je nekim umetnicima mogućnost uvođenja erotike bez uvrede javnog morala. Slika Rađanje Venere, koju je naslikao francuski slikar Aleksandar Kabanel pokazuje njegovu tipičnu virtuoznu tehniku i istovremeno je sjajan primer popularnog i zvaničnog umetničkog ukusa ovog perioda. Slika je izložena na Pariskom salonu 1863. godine, gde je postigla veliki uspeh, a Napoleon III ju je kupio za svoju privatnu kolekciju. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Naizgled spokojna, mirna slika Rađanje Venere, koja kao da nastaje u snovima je predstava dramatičnog trenutka dolaska boginje. U centru slike je naga Venera koja se naslanja na površinu talasa mora i okružena je anđelima. Figura Venere je naslikana tako da naglašava njenu lepotu i idealizuje njen oblik kroz mešanje svetlosti i senčenje tehnikom sfumata koju je Aleksandar Kabanel koristio. Njena kosa je istaknuta, dodajući više njenoj privlačnosti i čistoti. "Okupana" u opalescentnim bojama, Venera stidljivo gleda posmatrača ispod kuka njenog lakta. Ona prelazi preko talasa ukrštenih nogu, njena ruka je povučena i zamračuje joj lice.

Aleksandar Kabanel na slici Rađanje Venere prikazuje ličnost Venere, ali na suptilne načine kroz njen opušteni položaj i pospani izraz. Izgleda da je posmatrač uhvatio pogled na boginju koja se jednostavno okreće u prirodi i obnavlja. Ona je deo njenog okruženja i posmatrač prividno gleda na scenu.

Na slici Rađanje Venere Aleksandar Kabanel je naslikao prilično zavodljivo mitološku lepotu, što nije bilo prihvatljivo za posmatrača u vreme njenog slikanja. Nage figure, iako idealizovane, ipak su prikazane u lascivnoj pozi. Čuveni francuski pisac Emil Zola je osudio ovu dvosmislenost: "Boginja, udavljena u moru mleka, liči na ukusnu kurtizanu, ali ne od mesa i krvi - to bi bilo nepristojno - ali naslikano od neke vrste ružičastog i belog marcipana." Zato je on osudio upotrebu blede, glatke i opalescentne palete.

Pročitano 1081 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 03 Decembar 2019 11:14

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Aleksandar Kabanel - Rađanje Venere