Odštampajte ovu stranicu
Subota, 09 Decembar 2017 11:53

Frans Post - Brazilski pejzaž Istaknut

Slikar holandskog zlatnog doba Frans Post je pratio novoimenovanog holandskog guvernera na ekspediciji u koloniju Brazil od 1637. do 1644. godine. Njegovi crteži iz tog perioda su postali osnova za prvu ilustrovanu knjigu o Brazilu i za egzotične pejzaže koje je naslikao, kada se vratio u rodni Harlem. Njegova slika Brazilski pejzaž iz 1625. godine pružala je mogućnost da se otputuje, makar na tren, u daleke zemlje, koje su mnogima bile nedostupne, ali i način da se još više ojača holandski ponos i izazovu patriotska osećanja zbog uspešnog kolonijalnog osvajanja sveta. Danas se ova slika nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Frans Post predstavlja Brazil kao prijatnu egzotiku na slikama koje su po likovnim kritičarima postale poznate kao capricci ili slike raspoloženja. Izbegavajući vizuelni repertoar strane zemlje i pokušavajući da uskladi figurativno stanovište sa određenim mestom, Frans Post predstavlja Brazil kao Novu Holandiju u tropskom predelu.

Na slici Brazilski pejzaž prikazana je međusobna veza između prednjeg plana pejzaža, koja sadrži predstavljanja brazilske flore, dok sredina i pozadina pokazuju šire mapirane terene sa ropskim radom domorodaca koji nose teške terete. Zemlja i nebo izgledaju kao trenutni sjaj beskonačnosti.

Južna Amerika je ostavila osnovni uticaj na stvaralaštvo Fransa Posta. Do kraja svoje umetničke karijere, on je slikao imaginarne brazilske pejzaže. Posle njegove smrti međutim, sećanja na Brazil počela su da nestaju, a njegove slike su izgledale sve više dekorativno.

Pročitano 1918 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 27 Avgust 2019 10:47
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci