Artnit

Sreda, 03 April 2013 20:16

Onore Domije - Don Kihot napada vetrenjače Istaknut

Jedna od omiljenih tema čuvenog francuskog slikara Onorea Domijea je Don Kihot, najslavnije delo u kniževnosti španskog zlatnog doba. Mnogobrojne slike i crteži pustolovina Don Kihota iz Servantesovog romana iz XVI veka, pokazuju koliko je bio opčinjen tom temom, naročito u poslednjim godinama svog života. Poznata slika sa ovom temom je Don Kihot napada vetrenjače (oko 1866. godine). Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Na slici Don Kihot napada vetrenjače prikazana su dva junaka romana Don Kihot - visoki vitez-lutalica, čovek sa grandioznim zabludama koji uzalud pokušava da ostvari svoje snove o plemenitim podvizima i Sančo Pansa, njegov jednostavan, ali verni pratilac, zdepasti materijalista. Oni su za Domijea verovatno oličavali tragični sukob u ljudskoj prirodi koji večito neprijateljski suprostavlja dušu telu, idealne težnje surovoj stvarnosti.

Kompozicija slike je oskudna, ali ispunjava celu sliku, i čak je čini većom od života. U centru slike je Don Kihot na konju koji se ustremio usred podnevne žege prema nekoj nevidljivoj, udaljenoj meti. Na prvi pogled Don Kihot je jednostavno naslikan, ali takvim načinom prikazivanja Domije je uspeo da unese dosta dubine u njegov lik. U prednjem planu sa leve strane je Sančo Pansa koji nemoćno krši ruke, kao pravi spomenik očajanja.

Na slici nema mnogo detalja. Korišćenje boje je minimalističko i dominiraju tamnije boje, a svetlost je suptilna. Sliku odlikuje snažna vajarska jednostavnost oblika i sloboda izraza četkice.

Na slici Don Kihot napada vetrenjače suprotnost ideala i surove stvarnosti je ostvarena sa puno snage i simbolike. Zato je i ova slika Onorea Domijea postala univerzalni simbol uzaludne borbe savremenog čoveka za svoje ideale.

Pročitano 12887 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Februar 2014 17:35

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Onore Domije - Don Kihot napada vetrenjače