Odštampajte ovu stranicu
Petak, 10 Novembar 2017 11:49

Moris Deni - Raspeće Istaknut

Francuski slikar i pisac Moris Deni je naslikao sliku Raspeće u novembru 1889. godine. U to vreme čitao je Mudrost, zbirku pesama Pola Verlena o borbi pesnika sa crkvom i svojim religioznim ubeđenjima. On je uradio ilustracije za nju, ali ilustrovana zbirka nije objavljena sve do 1911. godine. Slika Raspeće, poznata i po nazivu Put ka raspeću je plastični ekvivalent poetskog stila Verlena koga je Deni cenio zbog jednostavnosti, naivnosti i "misterioznih odnosa između stvari i ljudi". Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Moris Deni je sceni na slici Raspeće dao sjajno dekorativno jedinstvo, i kao i Verlenova pesma ona postaje izraz univerzalne žalosti i saosećanja. Mala grupa cvetova na slici sugeriše tapiseriju ili naslikan plafon gotske kapele. Suv, mat kvalitet slike takođe podseća na freske.

Kompoziciju slike Raspeće nosi rastuća dijagonala koja se kreće od donje desne strane slike sa grupom žena obučenih u crno kao monahinje, a dijagonalno se kreće do gornjeg levog dela do vrha stuba krsta. Žene prate procesiju, ali su izgubile svu individualnost i stopile se u izuzetno pojednostavljenoj crnoj masi, suprotno od druge tamnne mase rimskih vojnika u pozadini. Na sredini zemlje prikazan je Isus Hrist, koji je postavljen na kolena težinom krsta. Sveta žena, koja je naslikana kao silueta, u jednoličnoj boji sa tamnim obrisom za koju se pretpostavlja da je njegova majka Marija, koja je došla do njega i zagrlila ga.

Grafički intenzitet slike Raspeće je veliki. Neomodulirana masa crne boje, koja se uzdiže kao strela naglašava dijagonalu, a samo postepeno se pojavljuju ženske figure kao crni oblaci, ekstremna stilizacija njihovih običaja i spuštenih ruku i jednostavan krst u gornjoj levoj paraleli. Piramida figura i višeslojna struktura kompozicije - tanka traka bledog neba, maglovita grupa i bleda akva, i treći deo koji se sastoji od brda usmerava oko posmatrača naviše. Ali, čak i ako nemamo saznanja o najsvetijoj priči hrišćanstva, smatramo da je figura sa krstom, koji sija samo jednim delom slike njegov duhovni centar.

Pročitano 2168 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Novembar 2019 11:31
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci