Artnit

Sreda, 08 Novembar 2017 11:52

Rene Magrit - Zaustavljeno vreme Istaknut

Zaustavljeno vreme je jedna od najpoznatijih slika belgijskog slikara Renea Magrita. Ova slika iz 1938. godine je bila jedna od mnogih koje je naslikao za Edvarda Džejmsa, britanskog pesnika i pokrovitelja nadrealista i druga slika koju je dostavio za njegovu salu u Londonu. Danas se slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Na slici Zaustavljeno vreme je prikazana lokomotiva koja izlazi iz kamina, u punoj pari u praznoj sobi. Iznad kamina je visoko ogledalo u kome se ogleda sat i jedan svećnjak koji stoji na kaminu.

Rene Magrit je opisao svoju motivaciju za sliku Zaustavljeno vreme: "Odlučio sam da slikam sliku lokomotive... Da bi se njena misterija mogla iskazati, pridružila se još jedna odmah prepoznatljiva slika bez misterije - slika trpezarije sa kaminom."

Iznenađujuća jukstapozicija i veličina nepovezanih elemenata na slici Zaustavljeno vreme povećana je preciznom realizacijom Renea Magrita i daje slici komplikovanost i privlačnost. Magrit je pretvorio peć za ugalj u parnu lokomotivu postavljajući je na ognjište kamina, tako da izgleda kao da izlazi iz železničkog tunela. Prazna siva soba koja se ogleda u ogledalu iznad kamina obavija scenu mračnim kvalitetom.

Postojao je jedan frustrirajući događaj koji je okružio sliku Zaustavljeno vreme. Rene Magrit se nadao da će Edvard Džejms da stavi sliku na dnu stepeništa u njegovoj kući, tako da bi voz "probo" goste dok hodaju do njegove dvorane. Džejms je međutim poštedeo svoje prijatelje i stavio je na odgovarajući način, iznad njegovog kamina.

Pročitano 2811 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Februar 2019 12:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rene Magrit - Zaustavljeno vreme