Artnit

Subota, 30 Mart 2013 21:49

Džon Singlton Kopli - Vatson i ajkula Istaknut

Džon Singlton Kopli je svoje najznačajnije umetničko delo, Vatson i ajkula naslikao 1778. godine. Ova slika je postala uzor romantičarskog slikarstva. Danas se slika nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Tema slike je istinita priča Bruka Vatsona, uspešnog engleskog biznismena i političara. Vatson je kao četrnaestogodišnji dečak bio član posade trgovačkog broda. Dok je plivao u havanskoj luci 1749. godine napala ga je ajkula. Njegovi drugovi sa broda pokrenuli su dramatično spasavanje. Iako je u napadu ajkule izgubio nogu ispod kolena nastavio je sa životnom borbom, i ostvario uspešnu karijeru. Vatson je skoro 30 godina posle ovog traumatičnog događaja angažovao Koplija da naslika priču o čudu preživljavanja, koja bi bila svojevrsna pouka za nesrećne ljude, a posebno siročiće, kao što je bio i on. Možda je mislio da će samo jedan slikar koji je nedavno došao iz Amerike moći sa uspehom da prikaže egzotičnost i dramatičnost tog događaja.

Kopli je verovatno bio očaran zadatkom da Vatsonovu priču prevede na slikarski jezik. Držeći se njegovog doživljaja, on je svaku pojedinost učinio što je moguće više autentičnom. Na svoj način je ponovio kompoziciju i teme spasenja Rafaela Santija i Pitera Pola Rubensa. Koristio je emocionalno izražavanje baroknog slikarstva da izazove učešće i reakcije posmatrača.

Kopli je na slici mornare naslikao kao heroje. Ajkula je postala čudovišno oličenje zla, a mornar sa čakljom liči na arhanđela Mihaila koji se bori sa Satanom. Tela spasilaca su smeštena u obliku trougla. Crni rob pored njih, koji drži konopac sleđen je od straha. Mladić, koga napada ajkula je nag i bespomoćno se koprca između sila propasti i spasenja. Njegovo telo je mišićavo i sablasno belo. Na njemu nema znakova napada ajkule, nema iskidanog mesa ili krvi. To pokazuje i da je na Koplija uticala sve veća popularnost slikarstva romantizma. Kopli se možda sećao i predstave proroka Jone i kita; u njima su sadržani elementi njegovog prizora, mada je akcija obrnuta. Takvo pridavanje emocionalnih i simboličnih svojstava mita ličnom doživljaju izrazita je karakteristika romantizma.

Okolina luke naslikana je u snažnom kontrastu u odnosu na dramu koja se odvija na vodi. Nad vodom i brodovima u luci se širi zlatna svetlost koja izgleda nestvarno i daleko od strašnog događaja.

Slika Vatson i ajkula je prvi put izložena u Londonu 1778. godine. Njene gravire su ubrzo postale veoma popularne. Džon Singlton Kopli je 1779. godine naslikao i drugu verziju ove slike koju je držao u svom ateljeu.

Pročitano 3434 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 18 April 2019 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Singlton Kopli - Vatson i ajkula