Artnit

Utorak, 29 Avgust 2017 10:55

Rafael Santi - Portret mlade žene Istaknut

Slika Portret mlade žene, poznata i po nazivu La fornarina ili Pekarka koju je Rafael Santi naslikao oko 1518-1519. godine verovatno je ostala u njegovom ateljeu prekrivena platnom nakon njegove smrti i da je niko za života nije video. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnoj galeriji antičke umetnosti u Rimu.

Postoji nekoliko starih kopija ove slike, a najpoznatija se nalazi u galeriji Borgeze u Rimu. Često se smatra da je žena na slici Portret mlade žene kćerka pekara Margerita Luti iz Sijene, Rafaelova ljubavnica iz Rima. Iako joj je Rafael ostavio dovoljno novca za lagodan život, završila je u samostanu i umrla od tuge godinu dana posle smrti Rafaela.

Žena na slici Portret mlade žene je realna, tamnoputa, neskladnih crta. Istaknuta je krutost njenih karakteristika i težak efekat kjaraskuro. Ona je prikazana sa orijentalnim šeširom i golim grudima, stomakom prekrivenim prozračnim velom i delom haljine. Dok pravi gest da pokrije levu dojku, ili da je okrene rukom osvetljava je snažno svetlo koje dolazi spolja. Leva ruka ima usku traku sa potpisom umetnika na latinskom jeziku, "Rafael iz Urbina".

Pročitano 2448 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 29 Novembar 2019 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rafael Santi - Portret mlade žene