Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 16 Avgust 2017 10:35

Anri Ruso - Karnevalsko veče Istaknut

Karnevalsko veče je prva slika Anrija Rusoa koja je izložena na Salonu nezavisnih u Parizu 1886. godine, a zbog svog jedinstvenog izgleda i jedna od najpoznatijih. Ova slika je bila mali odlazak od Rusoovih standardnih motiva džungle i on ju je nazvao portretnim pejzažom, jer je portret u prvom planu slike na vrhu pozadine pejzaža. Danas se slika nalazi u Muzeju umetnosti u Filadelfiji.

Na slici Karnevalsko veče prikazan je usamljen par koji stoji ispod visokih stabala sa golim granama u tamnoj šumi. Ove dve figure obučene su u svečane karnevalske kostime. Čovek izgleda skoro kao klovn, a žena je u lepršavoj haljini sa konusnim oblikom šešira na glavi. Njihova lica je teško sagledati u potpunosti, ali izgledaju tiho i tužno, za razliku od radosti koja bi se očekivala od nekoga ko je bio na karnevalu. Čini se da su figure sjajne od unutrašnjosti, a ne od svetlosti meseca, koji je čudno napustio šumu u tami.

Misterija vazduha prožima šumski zimski pejzaž na slici Karnevalsko veče. Nebo je tamnoindigo boje sa svetlim mesecom i sivim oblacima na dnu. Mračna, izuzetno detaljna stabla i grane su u kontrastu sa osvetljenošću meseca i usamljenim parom u prednjem planu slike. Neobjašnjivo lice se nalazi u praznoj kolibi pored figura, a neočekivana ulična lampa nesmetano svetli u blizini.

Slika Karnevalsko veče pokazuje jedinstvenu hromatsku imaginaciju Anrija Rusoa, njegovu nadrealističku sposobnost da koristi neočekivane slikovne elemente i neizrečenu, ali briljantnu veštinu u stilizaciji formi.

Pročitano 1935 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Septembar 2020 10:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci