Odštampajte ovu stranicu
Petak, 04 Avgust 2017 11:09

Dejvid Hokni - Veliko prskanje Istaknut

Između 1964. i 1971. godine engleski slikar, crtač, grafičar, scenski dizajner i fotograf Dejvid Hokni naslikao je brojne slike bazena. U svakoj od slika pokušao je da primeni drugačije rešenje za prikazivanje stalno promenljive površine vode. Velika pop-art slika Veliko prskanje sa ovom temom je naslikana između aprila i juna 1967. godine, kada je Hokni predavao na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju. Ova slika se danas nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Slika Veliko prskanje je zapanjujući dijagram Kalifornije 1960-ih godina, plamenog podneva i neobičnog bazena, tečnog cvetanja u zamrznutom haosu. "Trebalo mi je dve nedelje", napisao je Dejvid Hokni, "da naslikam ovaj događaj koji traje dve sekunde." Ova slika je izvedena delom iz fotografije koju je Hokni otkrio u knjizi o temi izgradnje bazena, a pozadina je uzeta iz njegovih crteža kalifornijskih zgrada.

Slika Veliko prskanje prikazuje tipičan kalifornijski dan - topao i sunčan, sa oblačnim plavim nebom. U pozadini se dve velike palme nadovezuju na veliku kuću sa ravnim krovom i kliznim staklenim vratima, ispred koje prazna stolica sa tankim nogama stoji na širokoj terasi. Senka ispod stolice sugeriše da je sunce visoko na nebu, oko podneva.

U prvom planu slike Veliko prskanje je žuta dvodelna daska, koja izlazi iz margine u prednji plato slike, ispod koje je prskanje predstavljeno područjima lakše plave kombinacije sa finim belim linijama na monotonoj tirkiznoj vodi. Prikazan je trenutak odmah nakon što se neko potopio, ostavljajući samo zatalasalu vodu. Pozicioniranje ronilačke daske, koja dolazi na dijagonalu iz ugla stvara perspektivu kao i rezanje preko dominantnih horizontala. Boje koje se koriste su svetlije i smirujuće, kako bi se naglasila snažna kalifornijska svetlost. Žuta ronilačka daska dramatično se ističe nasuprot tirkiznoj vodi bazena, koja se odražava u intenzivno tirkiznom nebu. Između neba i vode, oker traka označava horizont i prostor između bazena i kuće.

Pročitano 2580 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 01 Oktobar 2020 10:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci