Artnit

Četvrtak, 03 Avgust 2017 11:00

Pjer Pivi de Šavan - San Istaknut

Kada je francuski slikar Pjer Pivi de Šavan izložio sliku San na Salonu francuskih umetnika 1883. godine, katalog je opisao njegovu temu kao: San! "Ljubav, slava i bogatstvo mu se javljaju u njegovom snu". Za razliku od njegovih ciklusa murala, naslikanih za javnu upotrebu, ovo je intimna, samostalna slika koja opisuje san. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici San prikazan je u jasnoj mesečevoj svetlosti jedan mladić koji je zaspao pored drveća, verovatno putnik na šta ukazuje zavežljaj do njega. Tri mlade žene mu dolaze u san. One lete kroz zvezdano nebo: prva sa ružama u rukama sugeriše ljubav, druga maše lovorovim vencem slave, dok treća posipa novčiće sreće.

Pejzaž na slici San je naslikan jednostavno. Oblici su veoma pojednostavljeni i naslikani u širokim oblastima jedne boje. Šavan je koristio usku paletu prigušenih boja osvetlivši samo polumesec i primenio plastični jezik velikih dekorativnih kompozicija po kojima je bio poznat. Široki delovi prigušenih boja su prekinuti stilizovanim detaljima, kao što su grane koje kao da izviru iz zemlje.

Poput dvostrukog rimskog boga Janusa, slika San Pjera Pivija de Šavana se istovremeno gleda unazad i unapred. U privilegovanju simbolike i fantazije nad naturalizmom i stvarnošću podseća na romantičarsko slikarstvo, a davanjem slobodne vladavine mašti on predviđa divlje fantazije sledeće generacije.

Pročitano 2375 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Avgust 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Pivi de Šavan - San