Artnit

Utorak, 25 Juli 2017 10:44

Boris Kustodiev - Portret Fjodora Šaljapina Istaknut

Nezadovoljan skicama scenografije i kostima za operu Aleksandra Serova Neprijatelj: moć u Marijinskom teatru ruski operski pevač Fjodor Šaljapin, najčuveniji bas u istoriji opere odlazi u atelje Borisa Kustodieva u krznenom kaputu, kako bi ga angažovao za scenografiju i kostime. Snažan Šaljapin u ovom kaputu zarobio je maštu umetnika i on ga je ubedio da mu pozira za portret. Kustodiev je radio na portretu nekoliko godina, a završen je 1921. godine i danas se nalazi u Memorijalnom muzeju Šaljapin u Sankt Peterburgu, a minijaturna kopija ove slike koju je naslikao 1922. godine nalazi se u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Slike Borisa Kustodieva često imaju motive u kompoziciji koji asociraju na slike njegove otadžbine koja mu je nedostajala u inostranstvu. To važi i za njegov portret Fjodora Šaljapina, koji je postavljen na pozadinu ruske tradicionalne proslave u gradu u kojem je Šaljapin prvi put započeo svoju turneju.

U prvom planu slike je impozantna figura Fjodora Šaljapina koja stoji na snežnom uzvišenju oslonjena na štap nasuprot snažnoj ruskoj sceni vašara u pozadini i u sredini. Šaljapin nosi veliki krzneni kaput, koji je dobio umesto naknade za nastup na nekoliko koncerata, krznenu kapu, a oko vrata mu je obavijen šal. Na desnoj strani je francuski buldog, kućni ljubimac njegove kćerke. U donjem levom uglu slike su Šaljapinove kćerke Marija koja drži majmuna i Marta u pratnji bliskog prijatelja, sekretara Šaljapina Dvoriktina. Iza njih je pozorišni plakat koji promoviše koncert Šaljapina.

Svoj portret je odmah kupio Fjodor Šaljapin, koji je emigrirao iz Rusije 1922. godine i poneo ga sa njim u inostranstvo. U svom delu Maska i duša objavljenom 1932. godine on je napisao: “U svom životu poznavao sam mnoge zanimljive, talentovane i dobre ljude, ali ako sam video u čoveku stvarno visok duh, to je bio Kustodiev. Koliko dragoceno blago držim u svojoj kancelariji, moj čuveni portret njegovog rada.“

Pročitano 2094 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Septembar 2020 11:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Boris Kustodiev - Portret Fjodora Šaljapina