Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 26 Mart 2013 22:31

Albert Direr - Vitez, Smrt i Đavo Istaknut

Vitez, Smrt i Đavo je poznata gravira čuvenog nemačkog renesansnog slikara i grafičara Alberta Direra. To je jedna od tri gravire iz 1513-1514. godine poznate kao majstorski bakrorezi. Ostale dve su Melanholija I i Sveti Jeronim u svojoj ćeliji. Ove gravire ukazuju na tri vrline srednjovekovne sholastike: religioznu, intelektualnu i moralnu. Danas se gravira Vitez, Smrt i Đavo, nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Gravira Vitez, Smrt i Đavo, koju je Albert Direr jednostavno nazvao Jahač, prikazuje moralne vrline. Tema gravire verovatno je izvedena iz Priručnika Hristovog vojnika od Erazma Roterdamskog, najvećeg humaniste na severu. On u svom delu kaže: "Da ne biste skrenuli sa puta vrline zato što je on grub i tegoban... i zato što neprestano morate da se borite sa tri podmukla neprijatelja - putenošću, Đavolom i svetovnim zadovoljstvima - predlažemo Vam treće pravilo: sve ove demone i utvare, koji Vas napadaju kao da ste u samom bezdanu Hada, morate ignorisati po primeru Vergilijevog Eneje... Ne osvrćite se za njima."

Gravira prikazuje hrabrog viteza na konju ispred Smrti i Đavola. Vitez na svom divnom konju, težak i pouzdan kao konjanička statua, otelovljuje ideal, kako esteski, tako i moralni. Njegovo držanje je uspravno, a oklop sjajan. On nosi koplje na način koji ukazuje da je miroljubiv i samopouzdan. Njegov pogled je smiren i spokojan. Snažan mišićav konj viteza ponosno galopira što verovatno predstavlja uzvišenost i snagu. Pas, još jedan simbol vrline, verno prati svog gospodara, iako su mu se isprečili na putu gmizavci i lobanja. Psi su korišćeni u umetnosti renesanse kao česta ikonografija za opreznost i odanost. Pas može da simboliše i da će vitez ostati odan svojim ciljevima i moralnim shvatanjima.

Đavo koji sustiže viteza predstavlja iskušenje, nemoralno ponašanje i svetovne želje. Đavo gleda prema vitezu, ali vitez ga ignoriše i nastavlja dalje. Vitez bi mogao da predstavlja nekog ko je suočen sa podmitljivošću i iskušenjem, ali se hrabro suočava sa tim.

Na levoj strani gravire je Smrt sa pešćanim satom u ruci, i malaksalim konjem sa lobanjom ispred kopita. Peščani časovnik može da znači da je vreme mrtvog viteza, na koga verovatno asocira lobanja, isteklo zbog njegovog nemoralnog ponašanja ili da peščani časovnik podseća hrabrog viteza da je smrtan i treba mudro da iskoristi svoje vreme.

Vitez je predstavljen kao Hristov vojnik, nepokolebljiv na putu vere ka nebeskom Jerusalimu. Njega ne mogu da uplaše ni odvratni jahač koji preti da ga ubije, niti groteskni Đavo iza njega. Nepokoleban ni Smrću koja stoji pred njim sa peščanim časovnikom u ruci - simbolom prolaznosti života, ni Đavolom koji ga prati u stopu, Vitez mirno prolazi u društvu svog psa. On ide putem pravednika kroz sve životne nedaće ka Bogu, koga predstavlja zamak na horizontu. Pas simboliše veru, a gušter verski zanos.

U tehničkom smislu, konj i jahač, čije je skice Albert Direr uradio još 1498. godine izvedeni su iz kanona proporcija Leonarda da Vinčija, sa kojim se upoznao tokom svog boravka u Italiji. Uzori za ono što je Direr smatrao savršenim proporcijama, primenio je na telo jednog konja, što se jasno vidi na graviri Vitez, Smrt i Đavo, jednom od njegovih najlepših bakroreza.

Pročitano 7830 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 16 April 2019 10:54
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci