Artnit

Nedelja, 25 Juni 2017 10:57

Huan Gris - Portret Pikasa Istaknut

Španski slikar i vajar Huan Gris je bio usko povezan sa inovativnim kubizmom, a njegove slike su najprepoznatljivije u ovom pokretu. Počast njegovom mentoru Pablu Pikasu koga je idealizovao, predstavlja slika Portret Pikasa u kubističkom stilu iz 1912. godine, koji je i bio prvi kubistički rad koji nije stvorio Pablo Pikaso ili Žorž Brak. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu.

Slika Portret Pikasa prikazuje Pabla Pikasa u mladosti, koji nosi odelo i drži paletu. Huan Gris “lomi“ lice modela u prizmu prostora i geometrijskih oblika koji se razlažu u paralelne linije u pozadini. Figura je nepovezana i geometrizovana, pretvorena u sjajne kocke u boji koje drže delove nosa i uva. Svi delovi na ovoj slici izgledaju kao da su u pokretu. Zato izgleda kao realistički rad koji je organizovan kroz kaleidoskop.

Kompozicija slike Portret Pikasa je nastala isključivo iz zemljanih tonova, a prekinuta je treperavim bojama, kao što su plava, crvena, žuta i crna.

Iako je na prvi pogled Slika Portret Pikasa haotična, ona ima elemente formalnog portreta, kao što su čitljivost karakteristika modela, simetriju poze i visok okovratnik jakne, što ukazuje na poštovanje za temu. To je u potpunosti u skladu sa kubističkom misijom, ali odstupa od tradicionalnog predstavljanja i sadrži napor da se uhvati dinamika savremenog života.

Slika Portret Pikasa je dobar primer ranih dana kubizma ili analitičkog kubizma, gde su slomljeni oblici i figure kako bi se “analizirali“ u delovima. U ovom portretu, raspad figure je relativno simetričan i promenjen, što nam omogućava da prepoznamo karakteristike karaktera. Kasnije su kubisti odbili ovu vrstu urednosti, stvarali su više haotične i neorganizovane slike.

Pročitano 2828 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 23 Septembar 2020 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Gris - Portret Pikasa