Artnit

Četvrtak, 22 Juni 2017 10:26

Moris Deni - Dega i njegov model Istaknut

Iako postoje mnoga predstavljanja Edgara Dega na slikama i skulpturama, niko ga nije predstavio na tako živ i evokativan način, kao francuski slikar i pisac Moris Deni, koji ga je redovno posećivao od 1901. godine na slici Dega i njegov model. Smatra se da je oko 1904. godine posle posete Edgaru Dega Moris Deni naslikao ovu sliku iz sećanja, a ima i mišljenja da je naslikao oko 1906. godine. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Moris Deni na slici Dega i njegov model predstavlja neformalnu scenu iz života umetnika, koja je organizovana oko jedne od Degaovih poznatih beležnica u kojoj je zapisivao svoje utiske o boji i stvaranju brzih, grubih skica. Dega je prikazan sa gustom bradom, sa izrazom intenzivne koncentracije na licu. Obučen je na isti način, kao na slici iz 1906. godine i nosi kapu i veliki ogrtač. Na njegovoj levoj strani je mladi model čiji profil je živo “zarobljen“, a njegovo lice nestaje pod velom. U pozadini su Degaovi crteži koji su postavljeni sa tonovima sive, bež, braon, zelene i boje karmina. Iako polovinu slike sakrivaju Dega i model, može se još uvek videti ženski akt i plesačica u kratkoj baletskoj suknji na slikama u pozadini.

Sliku Dega i njegov model je slučajno izabrao trgovac slikama Ambroaz Volar kada je 1917. godine naručio od Morisa Denija graviru za album o Edgaru Dega, koji je upravo preminuo.

Pročitano 1852 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Septembar 2020 10:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Moris Deni - Dega i njegov model