Artnit

Subota, 03 Juni 2017 10:39

Jan Vermer - Zaspala služavka Istaknut

Slika Zaspala služavka iz oko 1656-1657. godine, koja je takođe poznata po nazivima Zaspala devojka, Zaspala žena i Zaspala žena za stolom je verovatno najranija na kojoj Jan Vermer tretira svoju omiljenu temu mlade žene, povremeno sa muškim pratiocima u domaćem enterijeru. Na njoj je počeo i istraživanje efekta perspektive, strukture kompozicije, svetla, boje i atmosfere u odnosu na intimni enterijer scene koji je prikazan na ovoj slici. Ova slika se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Na slici Zaspala služavka prikazana je mlada žena koja sedi za stolom u slabo osvetljenom enterijeru i očigledno spava, dok je njen lakat naslonjen na sto, a glava je naslonjena na ruku. Ona je obučena u braon satensku haljinu čije su čipke okovratnika nemarno zakopčane. Mala crna kapa krasi njenu glavu, a sjaj biserne ogrlice blista na obrazu. Njene karakteristike su rafinirane, osujećene emocije, iako joj obrazi izgledaju stidljivo. Iznad nje je prikazan Kupidon koji je skinuo masku, posredno objašnjava njen sanjalački osmeh. Zanemela tišina prožima sliku, koja je pojačana blagom ljupkošću žene.

Enterijer na slici Zaspala služavka ukazuje na višu klasu. Tu je bogato dizajnirani turski tepih i slika mape okačena na zid sa obe strane otvorenih vrata. Među predmetima postavljenim na prednjem delu stola su napola puna čaša vina i neproziran krčag vina. Ovi predmeti diskretno ukazuju na mogući uzrok trenutnog stanja žene.

Horizontalni i vertikalni oblici na slici Zaspala služavka formirani su od stola i stolice, vrata i ram slike mape su ponovljeni u spoljašnjoj sobi. Jan Vermer je upotrebio ove horizontale i vertikale da bi stvorio osećaj stabilnosti koji suptilno pojačava vanvremenski kvalitet evociran na slici statičkom pozom žene, koja je naizgled zamrznuta u večnom mirovanju.

Upotreba toplih boja, pre svega crvene, žute i braon, na slici Zaspala služavka u kontrastu je sa plavom bojom koja služi Janu Vermeru da ujedini diskretne elemente i delove slike i stvori blagi harmonizirajući efekat koji je veoma privlačan. Njegova pedantna primena boja mu omogućava da postigne suptilnu tonsku modulaciju koja izgrađuje volumen i oblik i omogućava mu da donese suptilne razlike u teksturi. Vermer, takođe koristi ove tonske modulacije da stvori naizgled prijatnu atmosferu, koja služi da se osvetle i nejasni predmeti na naturalistički način. Iako uglavnom slika na gladak i skoro bezličan način, on je ostvario obogaćivanje boja nagomilavanjem u istaknutim delovima, posebno u neprozirnom krčagu vina, ukupnoj grupi mrtve prirode, kao i u prvom planu stolice.

Pročitano 2658 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Septembar 2019 10:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Zaspala služavka