Artnit

Petak, 26 Maj 2017 14:34

Pjer Ogist Renoar - Materinstvo Istaknut

Pjer, prvi sin Pjera Ogista Renoara je rođen 21. marta 1885. godine. Tokom narednih meseci Renoar je stvorio seriju crteža i slika u kome se Alin, njegova buduća žena vidi kako hrani bebu. Svi ovi radovi pokazuju figure u istoj pozi, sa bebom Pjerom koja rukom drži nogu. Slika Materinstvo iz ove serije crteža i slika, poznata i po nazivu Dete na grudima, danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U izboru lične teme, njegovog očinstva, Pjer Ogist Renoar je ponudio "modernu" verziju tradicionalne teme Madona i dete na slici Materinstvo. Figure na ovoj slici su savršeno završene, dok je pozadina koja evocira spoljašnjost seoske kuće samo sugerisana.

Slika Materinstvo je naslikana u ulju na finom platnu, vrlo glatko prepariranom. Providna glazura otkriva linije olovke ispod figura. Čvrste konture i umetnički metod su tipični za Renoarov poznati "Engrovski" period. Takođe, verovatno je povezana i sa tradicionalnim klasičnim italijanskim slikarstvom, od antike do renesanse, koje je Renoar odabrao da "protumači", posle boravka u Napulju 1881-1882. godine.

Pročitano 2471 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Januar 2020 11:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Ogist Renoar - Materinstvo