Odštampajte ovu stranicu
Subota, 20 Maj 2017 10:40

Dijego Velaskez - Infantkinja Margarita Tereza u plavoj haljini Istaknut

Infantkinja Margarita Tereza u plavoj haljini je jedan od najpoznatijih portreta Dijega Velaskeza. Ova slika je bila jedna od poslednjih slika naslikanih 1659. godine dan pre njegove smrti, a i jedan od nekoliko dvorskih portreta na kojima je naslikao infantkinju Margaritu Terezu, kćerku španskog kralja Filipa IV i njegove druge supruge, Marijane Austrijske. Slika prikazuje infantkinju Margaritu Terezu koja je naslikana i na slici Mlade plemkinje, poznatoj i po nazivu Menine. Danas se ova slika nalazi u Umetničko-istorijskom muzeju u Beču.

Na portretu Infantkinja Margarita Tereza u plavoj haljini, Dijego Velaskez je koristio tehniku slobodnih poteza četkice koji se spajaju povezano samo kada se posmatraju sa određene udaljenosti. Infantkinja, na ovoj slici ima osam godina i prikazana je sa svečanim izrazom. Ona je predstavljena kao lepa i privlačna, sa bledim licem na kojem se ističu plavi i srebrni tonovi. Njena plava svilena haljina je ukrašena srebrnim ivicama, a u jednoj ruci ona drži braon muf. U pozadini je visoki konzola sto sa okruglim ogledalom iza njega.

Slika Infantkinja Margarita Tereza u plavoj haljini otkriva raznolikost talenta i stila Dijega Velaskeza kao portretiste. Smatra se da je ovaj portret infantkinje Margarite Tereze najbolji od tri portreta na kojima je ona prikazana. Na njemu se posebno ističe lepota svečane haljine sa svojim refleksijama svetlosti, njenih senki i bogatim površinama, srebrno pozlaćene pletenice koje kao da pokreću tamnoplavu baršunastu tkaninu. Dugi zlatni lanac, kosa i tamnobraon tonovi na desnoj strani slike ističu figuru infantkinje.

Pročitano 4733 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 09 Novembar 2019 11:37
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci