Artnit

Subota, 29 April 2017 10:32

Kamil Pisaro - Crveni krovovi, ugao sela, zima Istaknut

Slika Kamila Pisaroa Crveni krovovi, ugao sela, zima iz 1877. godine, datira iz perioda posle 1865. godine kada je sa Polom Sezanom slikao na istu temu. Naziv slike stvara jasnu teoretsku dimenziju slike na kojoj se u stvari anegdotično udaljava iz ideje pejzaža. Pisaro je sliku predstavio na Trećoj izložbi impresionista 1877. godine, a danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Crveni krovovi, ugao sela, zima male kuće i krovovi nestaju iza zavesa drveća, a efekti boja su ograničeni ovom nametljivom vegetacijom. Kuće su tema slike, ali paučina stabala i grana zaustavlja prvi pogled posmatrača i fizički ga blokira. Umesto da jasno gleda kuće, oči posmatrača proklizuju preko površine kompozicije slike.

Delovi slike Crveni krovovi, ugao sela, zima su u paralelnoj uzastopnoj površini. Utisak dubine je izrečen jednostavno i smanjivanjem veličine teme. Nagibi krovova, u rasponu od narandžasto-crvene do braon boje, izgledaju kao da se šire po celoj površini. Isti tonovi mogu se naći na poljima i biljkama u prvom planu, kao i na pozadini. Gusti impasto dodiri hvataju svetlost i prave poteze četkice treperavim, a stvoren je i veliki intenzitet i osećaj kretanja na naslikanoj površini.

Pročitano 1086 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 24 Septembar 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kamil Pisaro - Crveni krovovi, ugao sela, zima