Artnit

Utorak, 04 April 2017 11:09

Moris Deni - Dete u plavim pantalonama Istaknut

Francuski slikar i pisac Moris Deni je jako voleo temu materinstva i na slikama slavio rođenje svoje troje dece. Na slici Dete u plavim pantalonama iz 1897. godine prikazao je svoju duboku hrišćansku posvećenost i trajnu prirodu porodičnih vrednosti. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Dete u plavim pantalonama prikazuje Noel, najstariju kćerku Morisa Denija u zagrljaju Marte, njegove prve žene. Scena je poznata po svojoj rigoroznoj kompoziciji i suptilnosti boja: plava paleta je u kontrapunktu, sivilo lica je ublaženo žutom bojom Martine kose, a prozor sa desne strane i ram za sliku na zidu su limun žute boje. U ramu je Botičelijeva gravira, koja daje gotovo svetu atmosferu ovoj porodičnoj sceni. Moris Deni koji je posvetio neke od svojih radova verskom slikarstvu, posebno se divio Botičeliju ceneći spokojnu harmoniju i meko svetlo.

Slika Dete u plavim pantalonama je i realistička i simbolistička, intimistička i dekorativna. Sa svojim pojednostavljenim obrisima, bez dubine slična je slikama savremenika Morisa Denija francuskog slikara i grafičara Eduara Vijara. To je primer Nabis eksperimenata, koji su blizu čistote primitivne umetnosti i odbacuju tradicionalna pravila slikarstva.

Pročitano 1777 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 25 Septembar 2020 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Moris Deni - Dete u plavim pantalonama