Artnit

Subota, 11 Mart 2017 12:12

Žan Fransoa Mile - Proleće Istaknut

Proleće je prva pejzaž žanr slika, koju je Žan Fransoa Mile prihvatio da slika nakon 1865. godine i predstavlja deo ciklusa godišnjih doba koji je slikao u toku poslednjih godina svog života. Sliku Proleće je naručio francuski političar Frederik Hartman, mecena Teodora Rusoa, a Mile ju je slikao sa prekidima između 1868. i 1873. godine sve do svoje smrti, i ona je ostala nedovršena. Danas se slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Proleće Žan Fransoa Mile smanjuje prisustvo čoveka na sićušnu figuru seljaka u centru pod drvetom, predstavljajući ekspresiju sastanka, dijalog između čoveka i prirode koji je i lirski i poetičan. Priroda na slici predstavljena je u raznim nijansama zelene boje sa malim cvetovima razbacanim duž puta. Prikazan je voćnjak, put, podignuta ograda, a u daljini se vidi kuća, dok zaštita od netaknute prirode svetluca u pozadini. Olujni oblaci koji jure preko neba, tamnoljubičasta-braon zemlja, gole, iseckane grane drveća ukazuju na prolazak zime, a svetle sirove zelene šume u cvetu su znaci obnove proleća.

Žan Fransoa Mile predstavlja prirodu na slici Proleće sa promišljenim ekspresivnim izrazom. Jednostavnost teme i osećanja su izrazile razlike u svetlu, povezujući ga sa tradicijom pejzaža njegovog prijatelja Teodora Rusoa, ali kroz svoje neverovatno sveže boje i načinom "zarobljavanja" trenutka, on se približava Klodu Moneu, Frederiku Bazilu ili Pjeru Ogistu Renoaru koji su u to doba slikali u šumi Fontenblo, pre nego što je naziv impresionisti primenjen na njih.

Pročitano 2935 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 17 Mart 2019 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Fransoa Mile - Proleće