Artnit

Sreda, 01 Mart 2017 14:24

Rembrant van Rajn - Jevrejska nevesta Istaknut

Jevrejska nevesta iz oko 1667. godine je jedan od velikih baroknih portreta Rembranta van Rajna, koji najbolje pokazuje njegov kasni stil. Slika je bila poznata pod nazivom Isak i Rebeka sve do XIX veka, a svoj sadašnji naziv Jevrejska nevesta stekla je na početku XIX veka kada je holandski trgovac umetničkim delima opisao da je na slici prikazan jevrejski otac koji daje ogrlicu svojoj kćerki na dan njenog venčanja. Ova slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

U centru slike Jevrejska nevesta su muška i ženska figura u istorijskim kostimima nalik na likove iz Biblije. Oni su u nežnom zagrljaju, čime je izražena prava ljubav. Njegova leva ruka je oko njenih ramena, a desna ruka leži na njenim grudima. Njena leva ruka počiva na njegovoj desnoj ruci i ona kao da se instiktivno kreće da zaštiti svoju skromnost. Pozadina je skoro prazna, pokazuje samo nekoliko arhitektonskih oblika i saksiju sa biljkama.

Za sliku Jevrejska nevesta Rembrant van Rajn koristi valere samo dve osnovne boje, zeleno-zlatnu boju raskošne odore muškarca, punu na istaknutom rukavu, prigušenu na drugim mestima odore i crveno-narandžastu boju haljine žene, prošaranu tananim detaljima na prsluku. Pozadina je naslikana u braon nijansama i ima malu definiciju. Boja je naneta veoma grubo u gromuljicama i ljuspicama.

Rembrant van Rajn koristi svetlost na slici Jevrejska nevesta van njegove slikarske namene, kao sredstvo koje opisuje unutrašnje stanje muškarca i žene. Izvor svetlosti na slici je sasvim jasan, ali izgleda da je veštački i topao, možda nekoliko sveća iznad figura. Svetlost se reflektuje od bogato ukrašene odeće muškarca i žene, čija crvena haljina ne naglašava samo proslavu događaja, već i nagoveštava afirmisanje značenja života.

Ko su stvarno muškarac i žena na slici Jevrejska nevesta nije poznato. Neki veruju da su to Rembrantov sin Titus i njegova žena, a neki da su figure prikazane kao ljubavnici ili bračni par. Većina istoričara umetnosti veruje da su prikazani Isak i njegova žena Rebeka iz Starog zaveta

Pročitano 4063 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 07 Septembar 2019 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Rembrant van Rajn - Jevrejska nevesta