Artnit

Nedelja, 26 Februar 2017 11:52

Edgar Dega - Parada Istaknut

U drugoj polovini XIX veka trkališta su postala veoma moderna mesta za druženje gde su pariski buržuji, kao i Edgar Dega delili svoju strast za ovim interesovanjem aristokratskog i britanskog porekla. Tema konjskih trka se ponavlja u radu Edgara Dega, a slika Parada iz oko 1866-1868. godine poznata i po nazivu Trka konja ispred tribina, jedna je od prvih njegovih slika sa ovom temom. Danas se ova slika nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Na slici Parada Edgar Dega prikazuje atmosferu hipodroma, gde samo uzrujani pokreti poslednjih rasnih konja ukazuju na neminovnost početka trke. Izborom ovog običnog trenutka on smanjuje ulogu teme slike.

Edgar Dega ističe na slici Parada rasprostranjenost u svetlosti i linijama. On je bio više zainteresovan za siluete jahača i sedla konja nego za početak trke i izostavio je neke od elemenata koji bi omogućili identifikovanje mesta i vlasnike konja, kao što su boje jakni. Dijagonalni motiv slike, jaki kontrasti svetlosti, naročito senke konja pojačavaju perspektivu nadole do tačke nestajanja koja se nalazi u samom centru slike, naglašavajući poslednjeg džokeja.

Pročitano 2127 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 30 Avgust 2019 10:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Parada