Artnit

Subota, 18 Februar 2017 12:07

Edvard Huper - Rano nedeljno jutro Istaknut

Rano nedeljno jutro je jedna od najvećih slika američkog slikara i grafičara Edvarda Hupera, posebno poznatog po korišćenju svetla za izolovanje objekata. On je naslikao ovu sliku 1930. godine, i na njoj beleži tipičnu jutarnju scenu u delu Njujorka, gde je tada živeo. Slika se danas nalazi u Vitni muzeju američke umetnosti u Njujorku.

Slika Rano nedeljno jutro prikazuje mala preduzeća i radnje u Sedmoj aveniji u Njujorku ubrzo nakon izlaska sunca. Praznina ulice je prirodna u ovo doba dana. Scena na slici je jednostavna: jedan red zatvorenih radnji u Sedmoj aveniji. Ugao gledanja slike naglašen je brojnim pravim linijama, koje daju osećaj dužine i pravilnosti nizu objekata. Duge senke koje baca stub frizerskog salona i hidrant padaju preko trotoara.

Iako je Edvard Huper opisao sliku Rano nedeljno jutro kao "gotovo bukvalni prevod Sedme avenije", ona se pojavljuje kao manje specifična slika Njujorka i više slika Amerike. On je smanjio ulice Njujorka na ogoljene osnovne stvari. Natpisi na izlozima su nečitki, arhitektonski ukrasi su dati labavo, a ljudsko prisustvo je samo sugerisano različitim zavesama odvojenih stanova. Takođe, duge, rane jutarnje senke na slici nikada se neće pojaviti na severnojužnoj ulici kao što je Sedma avenija. Ipak, upravo ti kontrasti svetlosti i senke i sukcesija vertikala i horizontala, stvaraju punu, skoro pozorišnu atmosferu praznih objekata na nenaseljenjoj ulici na početku dana.

Scenski prikaz na slici Rano nedeljno jutro ostavlja utisak kao da je izumro svaki život. Jedina iskra života dolazi od zapretenih igara senki i svetla. Neki likovni kritičari smatraju da slika predstavlja i komentar o ekonomskom stanju u Njujorku, sredinom Velike depresije.

Pročitano 1800 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 13 Maj 2020 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Huper - Rano nedeljno jutro