Artnit

Petak, 10 Februar 2017 11:39

Džordžija O'Kif - Crvena kana Istaknut

Cveće je tema najpoznatijih slika američke slikarke Džordžije O'Kif. Ona prikazuje uvećane cvetove, kako bi se cenila lepota malog cveta koju veoma često većina ljudi previdi. Slika Crvena kana je jedno od remek-dela, koje je naslikala 1924. godine. Ova slika se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Sa slikom Crvena kana, Džordžija O'Kif je nastavila tendenciju da destilira apstraktne šare iz prirodnih izvora, ali sada je znatno povećala fragment cveta. Ova slika prikazuje krupni plan cveta kane sa prugama od svetloplave i sive boje i na taj način uranja posmatrača u cvet, prenoseći način na koji ga ona doživljava.

Džordžija O'Kif slika uzdržanim potezima četkice. Pošto su oblici na slici nabubreni, a konus je preko ravni, oni pulsiraju bojom i energijom, što ukazuje na njenu kontinuiranu fascinaciju temama prirodne vitalnosti, prevedenih na cvet mikrokosmosa. Boje na slici su živopisne i svetle i izazivaju energiju i prirodnu vitalnost. Intenzivne, treperave crvene i narandžaste nijanse suptilno se menjaju u bisernobele i međusobno se dopunjuju na jedinstven način.

Pročitano 2628 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 29 Mart 2019 12:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džordžija O'Kif - Crvena kana