Artnit

Utorak, 31 Januar 2017 11:49

Vinslou Homer - Plavi čamac Istaknut

Američki slikar pejzaža i grafičar Vinslou Homer je bio najviše poznat po morskim motivima, a veći deo njegovih slika su akvareli koji odišu spontanošću i gotovo impresionističkom svežinom, zadržavajući svoju osnovu u realizmu. Sliku Plavi čamac, koju je završio 1892. godine naslikao je u svojoj omiljenoj slikarskoj tehnici akvarelu. Danas se ova slika nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Na slici Plavi čamac prikazana je scena na otvorenom. Dva čoveka koja pecaju sa malog plavog čamca naslikana su po uzoru na turističke vodiče.

Sliku Plavi čamac odlikuju živa boja i pokret, kao i perspektiva posmatrača sa neke udaljenosti koja omogućava dodavanje bogatih detalja za nebo, vodu i zemljište. Vidljivi su potezi četkice na obližnjem drveću, refleksijama vode i trave. Zelenilo iza ljudi se brzo meša na slici i modeluje sa detaljima zemaljskih pigmenata i pruskoplave boje. Veliki efekat dubine stvoren je opadajućim redovima oblaka, usevima na udaljenim brdima i opadanjem visine žustro naglašenog drveća. Napredak u redu oblaka odgovara nizu velikih talasa u vodi i povezuje velika pomeranja vazduha sa rečnim tokom koji nose ljude u čamcu na njihovom putu, a tri najbliža drveta su odjek profila dva čoveka u čamcu i vidljivih vesala. Ove i druge vizuelne paralele povezuju skladno sliku, stvarajući dubok osećaj celovitosti i harmonije.

Pročitano 2360 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 25 Januar 2020 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinslou Homer - Plavi čamac