Artnit

Petak, 13 Januar 2017 12:11

Edvard Munk - Zima Istaknut

Pejzaž je bio važan žanr za Edvarda Munka. On je naslikao niz pejzaža sa zimskim motivima iz oblasti Nordstrand pored Osla. Na slici Zima, poznatoj i po nazivu Zima u šumi, Nordstrand iz 1899. godine raspoloženje je prožeto teškom tišinom i meditativnim mirom. Ova slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju u Oslu.

Na slici Zima vidljiva je tamna omorika osvetljena svetlošću koja se reflektuje od snega pokrivenog zemljom. Iako ovde ne postoje ljudi, vide se tragovi u snegu, gde je neki usamljeni putnik prošao stazom u prvom planu slike.

Slika Zima je ovlaš naslikana. Vidi se kako je četkica očistila sneg koji je pokrio drveće u brzim, blagim lukovima. Na mnogim mestima osnovni braon karton je vidljiv kroz tanak sloj uljane boje. Dobra usklađenost na slici je između pravih i krivih linija, tamnih i svetlih delova, ravnih prostranstava i efekata perspektive, što je tipično za pejzaž Edvarda Munka. Kroz pojednostavljenje forme i igre linije on skreće pažnju na površinu slike. Istovremeno kosa linija staze veoma brzo smanjuje drveće i suptilne svetlosne efekte koji svi uspostavljaju šumu kao prostor.

Pročitano 2543 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Septembar 2020 10:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edvard Munk - Zima