Artnit

Ponedeljak, 02 Januar 2017 12:13

Emil Bernar - Simbolički autoportret Istaknut

Između 1886. i 1941. godine, francuski postimpresionistički slikar Emil Bernar je skoro svake godine slikao autoportret. Za njega je to bila prilika da pokaže svoj stilski razvoj i izrazi svoje stanja uma. Slika Simbolički autoportret iz 1891. godine posebno otkriva životnu situaciju u kojoj se našao Bernar u tom trenutku, i novi pravac koji pokazuje šta je uticalo na njegovu umetnost. Ova slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U vreme slikanja Simboličkog autoportreta Emil Bernar je prolazio kroz period samoće i ispitivanja. On je tada izgubio prijatelja Vinsenta van Goga i posvađao se sa Polom Gogenom i okrenuo se mističnom i verskom izražavanju koje je veoma vidljivo na ovoj slici sa svojim dvostrukim značenjem.

U prvom planu slike Simbolički autoportret, može se videti Emil Bernar koji je kao i na drugim slikama uvek prikazan sa svojim širokim čelom, brkovima i bradicom. Njegov introspektivni izraz i tamni tonovi otkrivaju anksioznost i pitanja. Poprsje slikara izdvaja se nasuprot crvenoj pozadini i nalik je na san. U njemu dominira figura koja liči na Isusa Hrista i ispunjena je kupačima. Ove žene, koje su prikazane na slici Bernar je slikao između 1887. i 1890. godine i u njima je izrazio svoje duboko divljenje prema Polu Sezanu.

Uzimajući simboličko slikovito izlaganje kao svoju inspiraciju i stavljajući drugačije narativne percepcije uporedo, Emil Bernar na svojoj slici Simbolički autoportret stvara prelazni rad. On otvara put za neku vrstu izražajne modernosti, naročito Edvarda Munka, ali takođe i likovnih inovacija umetnika kao što su Andre Deren i Pablo Pikaso između 1905. i 1908. godine.

Pročitano 2906 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Septembar 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Emil Bernar - Simbolički autoportret