Artnit

Četvrtak, 15 Decembar 2016 11:38

Ivan Šiškin i Konstantin Savicki - Jutro u borovoj šumi Istaknut

Jutro u borovoj šumi je slika ruskih slikara Ivana Šiškina i Konstantina Savickog. Ova slika iz 1889. godine postala je veoma popularna i bila reprodukovana u pop kulturi i na raznim predmetima. Danas se slika nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Slika Jutro u borovoj šumi je izvanredna slikarska fantazija koja prelazi granice čistog realizma, koji je razvijen od strane mnogih drugih ruskih slikara tog doba. Za temu ove slike Ivan Šiškin je izabrao jedan od njegovih omiljenih motiva, rusku bujnu borovu šumu i veruje se da je naslikao borove u blizini mesta Narva-Joesu u Estoniji, gde je često voleo da boravi leti. Prema skici Šiškina, Konstantin Savicki naslikao je medvede na slici, pa je čak i bio potpisan zajedno sa Šiškinom. Međutim, kolekcionar Pavel Tretjakov, koji je kupio sliku, obrisao je njegov potpis, navodeći da "od ideje do realizacije, sve pokazuje da je način slikanja i kreativnost svojstven samo za Šiškina", tako da se slika sada priznaje samo Šiškinu.

Na slici Jutro u borovoj šumi opisan je treptaj života u borovoj šumi na početku dana. Kroz drveće se rasipa magla, dok se naziru laki ružičasti vrhovi ogromnih borova, hladne senke u šikarama. Majka medvedica i njena tri mladunca dopunjuju ovaj lep prikaz borova.

Pročitano 2853 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Šiškin i Konstantin Savicki - Jutro u borovoj šumi