Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 27 Novembar 2016 11:52

Francisko Goja - Obučena maja Istaknut

Među najpoznatijim slikama španskog slikara i grafičara Franciska Goje je portret žene koja leži obučena na krevetu u izazovnom položaju. Ova slika koju je naslikao između 1800. i 1805. godine je poznata pod nazivom La maja vestida, što u prevodu sa španskog znači Obučena maja i predstavlja obučenu verziju slike La maja desnuda, što u prevodu sa španskog znači Naga maja. Slika se danas nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Na slici Obučena maja prikazana je dama koja leži na upadljivo zelenom somotskom divanu sa jastucima i pokrivačem, dok su joj ruke prekrštene iza glave, a pogled usmeren na posmatrača. Ona nosi delikatnu prozirnu odeću, preko koje je upadljiv žut žaket sa crnim ukrasima. Staromodne zlatne cipele sa srebrnim kopčama su istaknute na njenim nogama.

Sliku Obučena maja obeležavaju dve tehničke krajnosti. Prva je definisana tačnost gotovih poteza četkice, uz brilijantno ostvarenu gradaciju tonova, naglašavanjem svih nijansi površina. S druge strane nagli potezi četkice čine tako da model izgleda kao da je u stalnom pokretu. Prostor na slici je ravan. Goja se oslobađa difuznog pozadinskog osvetljenja koji jasno evocira okolne delove na slici.

Postoji veliki broj različitih mišljenja o tome ko je bio model za sliku Obučena maja, ali njena anonimnost se održava u svim podacima koji se navode za ovu sliku. Legenda kaže da je ona bila Kajetana, vojvotkinja od Albe, za koju se veruje da je bila u ljubavnoj vezi sa Franciskom Gojom, ali postoji i mišljenje da je to bila Pepita Tudo, ljubavnica tadašnjeg španskog premijera.

Pročitano 5853 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci