Artnit

Petak, 25 Novembar 2016 11:41

Oskar Kokoška - Deca se igraju Istaknut

Austrijski slikar i grafičar ekspresionizma češkog porekla, Oskar Kokoška na slici Deca se igraju koju je naslikao 1909. godine pokazuje umetnost kao učitelj alternativnog života, a dečak i devojčica sa ove slike pronalaze jedno drugo u njegovoj slikarskoj inspiraciji. Ova slika se danas nalazi u muzeju Wilhelm Mehmbruck u Duizburgu.

Na slici Deca se igraju Oskar Kokoška prikazuje dvoje dece u naglašenom kontrastu. Pogled dečaka je fokusiran na devojčicu, i on je zainteresovan za njenu pažnju, ali oseća da nešto nije u redu, da devojčica ne reaguje, da je ona samo kao lutka, a ne drugarica. Tužan pogled devojčice je istovremeno prepun i suviše prazan, ali previše pasivan i bez stvaranja svrhe.

U psihološkoj razlici između dečaka i devojčice Oskar Kokoška je na slici Deca se igraju prikazao njihovu psihološku nejednakost koja je očigledna. Devojčica se još nije probudila, a oseća se istovremeno njena psihička odvojenost od drugih. Njen pogled se prostire na ono što vidi, kao i njeno telo na nešto ispod nje, a njena težina je na njenom laktu, kao i nogama. Dečak se suočava sa enigmom zajedništva, jer devojčica pasivno pripada/ne pripada njemu. Na desnoj nozi i desnoj ruci devojčice, kao i na dečakovoj levoj ruci vide se debeli tokovi blede boje, koji kao da izoluju decu od većeg prostora.

Pročitano 2492 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 12 Septembar 2020 10:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Oskar Kokoška - Deca se igraju