Artnit

Petak, 11 Novembar 2016 12:07

Džejms Ensor - Na Konzervatorijumu Istaknut

Kada je Brisel 1880. godine postao prestonica vagnerizma, belgijski slikar i grafičar Džejms Ensor je otkrio muziku nemačkog kompozitora Riharda Vagnera. Slika Na Konzervatorijumu, koju je naslikao 1902. godine je jedna iz kasnijih serija slika i povezuje se sa ironičnim, sarkastičnim i jednostavnim šaljivim slikama koje je naslikao krajem 1880-ih godina. Ova slika, koja se danas nalazi u muzeju Orsej, je negde između slikarstva i karikature, između fantastičnih ličnosti holandskih slikara Hijeronimusa Boša i Pitera Brojgela Starijeg i crteža u savremenim ilustrovanim novinama.

Na slici Na Konzervatorijumu Džejms Ensor kritikuje na neobičan način celo belgijsko društvo. Tako su na slici prikazani kupači, likovni kritičari koji nisu podržali slikara, sudije, doktori, policajci, igrači, ljubitelji umetnosti puni entuzijazma, nalik na karikature. Partituru drži Madame Ida Servais, poznata profesorka pevanja, otkrivajući niz loših igara rečima koja naglašavaju podrugljiv karakter vagnerovskog kulta. Sam Rihard Vagner se pojavljuje u obliku portreta koji visi iznad figura, plače od besa, a prsti su mu u ušima. Publika na figure na slici nasumice baca cveće i lovorike, kao i mačku, patku i kiselu haringu, totemski fetiš, simbol umetnosti slikara.

Grupa figura na slici Na Konzervatorijumu je deo veoma kodifikovane kompozicije, koju čini enterijer scene, simetrija, prepoznatljivi likovi sa kiselim izrazima lica, pokreti, grotesknost, čak i ekstremni detalji, svetle boje, precizan crtež, natpisi i igra reči.

Pročitano 3282 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Septembar 2020 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džejms Ensor - Na Konzervatorijumu