Artnit

Utorak, 25 Oktobar 2016 11:46

Ferdinand Hodler - Drvoseča Istaknut

Najpoznatije slike švajcarskog slikara Ferdinanda Hodlera prikazuju scene u kojima su likovi u svakodnevnim delatnostima. Tako i na slici Drvoseča, koju je naslikao 1910. godine, prikazuje seljaka u vidu herojske figure ovekovečene usred njegovog rada, koje su prethodno bile prisutne samo na slikama francuskog slikara Žana Fransoa Milea. Ova slika se našla na poleđini 50 franaka koje je izdala Švajcarska nacionalna banka, a danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

U aprilu 1908. godine Švajcarska nacionalna banka je naručila od Ferdinanda Hodlera da ilustruje nove novčanice od 50 i 100 franaka, sa temom seoskog rada. Za novčanicu od 50 franaka on je izabrao temu drvoseče, ali kada su novčanice izdate bio je razočaran efektom smanjivanja skale i lišavanja dinamičnosti figure. Pored toga, realističke ornamentacije su izobličile sablasni krajolik slike koji je bio dizajniran da odgovara ekspresionizmu figure. Razočaravajuća reprodukcija nije bila poslednje poglavlje u priči o slici Drvoseča. Ferdinand Hodler je izložio uvećanu verziju originala koja je doživela brz uspeh i on je dobio zadatak da napravi kopije slike.

Slika Drvoseča ima zarobljenu moć, moć koja je jedino naglasila njenu ne potpuno završenu skicu. Kompozicija se zasniva na kontrastu između vertikala stabla i dijagonale čovekovog tela. Drvoseča je zarobljen u punoj energiji kretanja, obuhvaćenoj napetošću zamrznutog trenutka u vremenu. Bleda pozadina i preterano mala preuveličanost uveličavaju gotovo nadljudsku figuru drvoseče. Drvoseča se ističe nasuprot nebu, olakšavajući uvećanje čudnog plavo-sivog ovalnog oblaka. Ova velika figura je premošćavanje simbolizma i ekspresionizma, što predstavlja kasniji stil Ferdinanda Hodlera.

Pročitano 2190 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 05 Septembar 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ferdinand Hodler - Drvoseča