Artnit

Ponedeljak, 26 Septembar 2016 13:13

Ivan Kramskoj - Portret Lava Tolstoja Istaknut

Ruski slikar i likovni kritičar Ivan Kramskoj postigao je veliki uspeh u portretnoj umetnosti. U 1870-1880-im godinama naslikao je neke od svojih najboljih slika, uključujući seriju portreta istaknutih ljudi tog vremena, značajnih ruskih pisaca, naučnika, umetnika i javnih ličnosti. Portret Lava Tolstoja koji je naslikao 1873. godine se smatra za jedan od najboljih portreta ovog pisca. Ovaj portret se danas nalazi u Državnoj Tretjakov galeriji u Moskvi.

Ivan Kramskoj je Portret Lava Tolstoja naslikao na Tolstojevom imanju Jasna Poljana u vreme kada je Lav Nikolajevič Tolstoj pisao roman Ana Karenjina. Na ovom portretu je prikazan Tolstoj koji sedi sa prekrštenim rukama na kolenima, obučen u košulju, koja naglašava nacionalni karakter i bliskost sa ljudima. Njegovo lice je tipično rusko, kosa i brada tamni, a oči inteligentne, prodorne, plave boje.

Portret Lava Tolstoja je naslikan u mirnim tamnijim tonovima. Kompozicija slike je jednostavna, a neutralna pozadina ističe lik Tolstoja. Ivan Kramskoj prenosi unutrašnji svet velikog pisca, čiji hladan pogled ukazuje na sjajnog analitičara ljudske duše, neukrotivu volju i snažan intelekt.

Pročitano 2516 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ivan Kramskoj - Portret Lava Tolstoja